luni, 30 ianuarie 2012

Apa vie si apa moarta - Istorie

Asa cum spuneam si in articolul anterior, recent am reintalnit niste termeni auziti in copilarie in basmele populare: apa vie si apa moarta. Contextul in care am auzit termenii m-au facut sa cred ca cineva chiar credea ca exista atat apa vie cat si apa moarta, drept pentru care, curiozitatea m-a facut sa caut despre ce este vorba.

Astfel am gasit referiri despre cateva zone de pe Pamant, unde oamenii de stiinta (nu britanici :P ) au descoperit ca apa are un rol important in viata celor care traiesc in acele zone. S-a descoperit ca in zona Hunza oamenii traiesc mai mult, si au parte de o viata lipsita de bolile cu care noi, restul lumii ne confruntam de regula.

In Hunza oamenii traiesc mai mult, sunt mai sanatosi, femeile pot ramane insarcinate pana la varste mai inaintate decat media din tarile asa zis "civilizate", nu exista cancer, carii sau boli degenerative; iar o parte foarte importanta a acestui miracol este datorat apei indigene.

Aceasta apa provine din ghetarii vechi de sute de mii de ani ce se gasesc in muntii ce inconjoara zona. Ea si-a facut fagase printre rocile muntilor, si se amesteca in drumul ei cu o sumedenie de minerale, care ii dau un aspect incetosat. In drumul ei se ionizeaza negativ, fapt care ii creste potentialul de reducere al oxidarii (ORP), si o transforma intr-un puternic antioxidant atunci cand este bauta, dandu-i puterea de a curata radicalii liberi din corp. De asemenea, mineralele incarcate negativ sunt mult mai usor absorbite in corp.

Se crede ca insusi Henri Coanda a fost printre primii cercetatori care au studiat apa din punct de vedere al stiintelor aplicate. Desi este cunoscut in primul rand pentru studiul dinamicii fluidelor si pentru cercetarile sale in aeronautica, Henri Coanda a avut o obsesie pentru apa structurata (da, este vorba despre subiectul din filmul prezentat in articolul anterior :P ) si efectul ei asupra sanatatii. In anii '30 Coanda s-a dus personal in Hunza, ca sa testeze ipoteza ca apa este cea care sta la baza longevitatii si sanatatii oamenilor din aceasta zona. Dupa multe cercetari si experiemente el a demonstrat ca longevitatea si lipsa bolilor din zona Hunza se datoreaza intr-adevar apei specifice acestui loc atat prin consumare directa, cat si indirecta prin intermediul plantelor crescute pe terenuri irigate cu aceeasi apa.

Istoria ne arata ca cercetatori rusi si japonezi au explorat aceleasi ape ca si Coanda dupa al doilea razboi mondial. In anii '40 deja devenise un fapt binecunoscut ca apa din Hunza era raspunzatoare pentru sanatatea localnicilor. Problema se punea acuma de cum sa fie reprodusa aceasta apa. Cum reproducerea conditiilor geografice, geologice, meteorologice si istorice nu putea fi pusa in practica, cercetatorii au mutat sarcina "copierii apei magice" in conditii de laborator, unde puteau controla conditiile.

Primii care au gasit o metoda de a reproduce calitatile apei Hunza au fost oamenii de stiinta rusi. Plecand de la cercetarile lui Michael Faraday au descoperit ca electroliza apei are un efect incurajator asupra structurii ei moleculare.

Prin electroliza apei de la robinet (filtrate), aceasta se imparte in doua componente si anume apa alcalina ionizata (apa vie) si apa acida ionizata (apa moarta).

In anii '50, japonezii au inceput testele, preluate de la rusi, cu ape ionizate in universitatile cu profil bazat pe agricultura, observand rezultatele pozitive atat asupra plantelor cat si a animalelor. In 1954, primele aparate de ionizare a apei au fost produse si introduse in spitale. In 1960 a fost infiintat primul institut ce avea ca unic scop cercetarea efectelor apelor ionizate atat din punct de vedere medicat cat si in agricultura. In ianuarie 1966, proprietatile curative ale apei ionizate au fost certificate de Ministerul Sanatatii si Reabilitarii din Japonia.

In anii '70 aparatele de ionizare a apei au fost introduse si in Coreea (atat de Nord cat si de Sud), unde s-au produs aparate mai mici (pentru uz casnic). Aceste aparate de uz casnic, au fost apoi exportate si in USA, unde au primit avizul FDA.

La ora actuala aparatele de ionizare a apei au devenit un standard in Japonia, unde aproximativ 30 de milioane de oameni au acces la apa ionizata atat prin intermediul aparatelor de uz casnic, cat si prin acces liber la ea in institutiile unde lucreaza sau prin sistemul de sanatate.

Bibliografie:
- The Hunza Health Secret of Longevity
- Water Ionization: Historical Account by Dr. Linda Posch

11 comentarii:

  1. Cum actioneaza aceasta "apa vie" asupra organismului?

    RăspundețiȘtergere
  2. Avand in vedere importanta prezentata a acestei ape, as dori o argumentare mai concreta (medicala chiar) a beneficiilor ei. Oare reproducerea calitatilor naturale ale apei vii din Hunza, prin procedee create (inventate) de om, conduce negresit la aceleasi rezultate sau pot exista si efecte secundare ascunse, nedescoperite, nocive in timp etc? Eu ma gandesc ca omul nu poate totusi imita natura in perfectiunea ei si deci "fructele" din "laborator" nu pot fi chiar identice cu cele naturale .....

    RăspundețiȘtergere
  3. Recomand vizionarea filmului din articolul anterior pentru aspecte mai stiintifice, dar ca sa fac si un mic rezumat al beneficiilor:

    Beneficii ale consumului apei alcaline ionizate (apa vie):
    - te energizeaza;
    - spala reziduurile acide din corp;
    - hidrateaza corpul de 3 ori mai eficient decat apa obisnuita;
    - cel mai puternic antioxidant, reduce radicalii liberi mai eficient decat vit. C;
    - oxigeneaza corpul mai eficient decat orice terapie de oxigenare;
    - excelent tratament pentru: Obezitate, Diabet, Psoriazis, Osteoporoza, Artrita;
    - curata corpul de toxine mai eficient decat orice alta metoda de detoxifiere;
    - stopeaza sau incetineste: Cancer, Diabet, Artrita, Boli de rinichi, Boli cardio-vasculare, etc;
    - regleaza hipertensiunea arteriala;
    - oboseala este mai usor inlaturata.

    Beneficii ale utilizarii apei acide ionizate (apa moarta):
    - trateaza acneea fara efecte secundare;
    - benefica in tratamentul matretii
    - excelent balsam pentru par;
    - umezeste ochii afectati de uscaciune cronica;
    - readuce catifelarea pielii si stralucirea parului;
    - excelenta in tratarea mainilor crapate si a pielii uscate;
    - excelenta in indepartarea ridurilor fine;
    - indeparteaza tartrul de pe dinti;
    - excelenta pentru tratarea prin gargara a gurii, gatului si gingiilor;
    - amelioreaza psoriazisul;
    - benefica in tratarea ranilor si zgarieturilor;
    - excelent in tratarea muscatorilor de insecte;
    - excelenta in tratarea problemelor vaginale;
    - excelenta pentru tratarea eczemelor si ciupercilor de orice fel;
    - excelent tratament pentru hemoroizi;
    - utila in ingrijirea florilor de apartament.

    Iata si cateva imbunatatiri clinice obtinute prin folosirea apei alcaline ionizate de dr. Hayashi si dr. Kawamura la Water Institute & Kyowa Medical Clinic, din Japonia, in perioada 1985-2000.
    - imbunatatirea nivelului de glucoza din sange in cazuri de diabet;
    - imbunatatirea circulatiei periferice in cangrena diabetica;
    - imbunatatirea functionarii ficatului in cazuri de hepatita, ciroze si boli hepatice;
    - remedierea nivelului de colesterol, hipertensiune, anghina, infarct miocardic;
    - ameliorarea ulcerelor gastro-duodenale;
    - ameliorarea astmului, urtricariei, dermatitei atopice;
    - remedieri ale deshidratarii la copii in cazuri de voma si diaree cauzate de infectii virale.
    - imbunatatiri in cazul tumorilor maligne ale ficatuui, tumori metastazice;
    - efecte benefice la femeile insarcinate: aproape ca nu mai apare starea de voma, ameliorarea problemelor de dinti, cresterea puterii de alaptare, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar aceasta ionizare a apei se face pe o apa lipsita de saruri minerale, bogata in clor si alti compusi folositi la tratarea apei.
    Aceasta ionizare elimina din apa acesti compusi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ionizarea in sine nu elimina clorul si ceilalti compusi folositi la tratarea apei, ionizarea doar rearanjeaza structura moleculara a apei. Pentru ca apa sa aibe o calitate mai buna, ionizatoarele moderne au incorporate filtre in 3-7 trepte de filtrare. Pt cei care doresc sa-si construiasca propriile aparate de ionizare, recomand achizitionarea unor filtre cat mai bune.
      In alta ordine de idei, apa pura fara alte adaosuri minerale este un foarte prost conductor de electricitate, asa ca dacase reuseste filtrarea cu succes a tuturor particulelor din apa, recomand adaugarea in apa ce urmeaza ionizata a catorva grame de sare (NaCl).

      Din punctul meu de vedere, ideal pt ionizare ar fi o apa de fantana, de mare adancime, filtrata prin filtre osmotice, si ionizata. Oricum, sunt de parere ca fiecare etapa din circuitul apa robinet -> filtrare -> ionizare aduce o imbunatatire apei.

      Ștergere
  5. Exista si o carte exclusiv despre Hunza,se gasesc si acolo explicatii...foarte bun subiectul:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant, eu din pacate mi-am facut cercetarea despre hunza doar pe internet, asa ca te-as ruga sa ne dai si noua cateva detalii despre cartea respectiva ;) . multumesc

      Ștergere
  6. Asta am inteles ... dar odata cu rearanjarea acestei structuri, nu se deschide o portita ca elemente nocive aflate in apa sa patrunda mai bine in organism?
    Montarea de filtre suplimentare creste foarte mult pretul produceri "in house" de apa alcalina ionizata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Strict prin ionizare nu se inrautateste apa. Atentie insa la electrozii folositi pt ionizare. Pe internet se gasesc multe tutoriale care ajuta constructorul inventiv sa-si faca un astfel de aparat. Dupa cateva luni de studiu (si eu vreau sa-mi fac un ionizator propriu) am ajuns la concluzia ca cel mai recomandat material pt electrozi este titanul chirurgical (de grad 5 denumit si Ti6Al4V). Acest aliaj este foarte rezistent la erodare si nu lasa compusi in apa in urma electrolizei. Am citit ca unii au folosit inox alimentar, dar de asemenea am gasit si cateva recomandari impotriva lui, asa ca am ramas la electrozii de titan.

      Ștergere
    2. Aici gasesti electrozi din titan chiar placati cu platina:
      http://www.hunza.ro/apa-alcalina-ionizata

      Ștergere